The Year of Simplicity and Home – Amy K Fewell

1
The Year of Simplicity and Home – Amy K Fewell

Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το 2020 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά συναισθήματα για διαφορετικούς ανθρώπους — άγχος, θλίψη, μοναξιά, σύγχυση. Ομοίως, υπάρχουν συναισθήματα ευτυχίας, χαράς, ξεκούρασης, οργάνωσης και απλότητας.

Α, ναι—η χρονιά της απλότητας.

Ενώ τα πάντα γύρω μας φαίνονται σαν μια τόσο βαριά ανεμοστρόβιλος περιπλοκών, η απλότητα μας εισήγαγε όσο κανένας άλλος. Και παρόλο που ζω ήδη μια αρκετά απλή ζωή. Κι εμένα, η απλότητα με οδήγησε περισσότερο από ποτέ.

Υπάρχουν τόσες φορές που η ζωή γίνεται απλά δυνατά. Το έχω νιώσει αυτό φέτος σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Χρειάστηκε να απομακρυνθώ από «όλα» πολλές φορές. Ένιωσα τον εαυτό μου να τραβάει προς τα μέσα στην ησυχία όλο και πιο συχνά, και δεν με πειράζει καθόλου. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι χρειαζόμαστε εποχές ησυχίας. Εποχές ανάπαυσης που μας επιτρέπουν να επικεντρωθούμε στον όμορφο Σωτήρα μας και σε αυτό που Αυτός κάνει στη ζωή μας.

Η ανάπαυση στη μέση της αναταραχής φαίνεται αδύνατη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι η πιο δυνατή και ικανοποιητική στιγμή για να αναζητήσετε ξεκούραση.

Μπορεί όλοι οι τρελοί να έχουν έναν σκοπό; Θα μπορούσε ένας από αυτούς τους σκοπούς να είναι ακριβώς αυτός—η επανεστίαση στο σπίτι, την οικογένεια, την απλή ζωή και τον Ιησού;

Μήπως η απλότητα είναι ο τρόπος ζωής που δημιουργηθήκαμε πραγματικά να ζούμε; Μήπως η ζωή είναι τόσο περίπλοκη και μπερδεμένη επειδή την κάναμε έτσι, μη ζώντας απλά όλη τη διάρκεια;

Σε έναν κόσμο που είναι σταθερά θορυβώδης και χαοτικός, φέτος προσέφερε μια εναλλακτική. Η φετινή χρονιά μας έδωσε μια πρόσκληση για απλή ζωή. Θα είχαμε αυτή την ευκαιρία πριν; Μας προετοιμάζει για κάτι μεγαλύτερο;

Άνθρωποι από όλη τη χώρα και όχι μόνο, μαθαίνουν εκ νέου δεξιότητες ζωής. όπως πώς να φτιάξετε ψωμί, πώς να δημιουργήσετε προζύμι, καθώς υπάρχει έλλειψη μαγιάς, πώς να αρχίσετε να εκτρέφετε κοτόπουλα για αυγά και κρέας, πώς να ξεκινήσετε την κηπουρική και καλλιεργούν το δικό τους φάρμακο. Η λίστα συνεχίζει να μεγαλώνει κάθε εβδομάδα.

Ξεπερνώντας τις δεξιότητες ζωής που μαθαίνουν οι άνθρωποι αυτή τη νέα χρονιά, εγώ, για παράδειγμα, έχω μάθει περισσότερα για τον εαυτό μου. Σχετικά με την εποχή μου. Οι προτεραιότητές μου. Η οικογένειά μου.

Αυτός ο τρόπος ζωής που ζούμε δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπτυξη ενός κήπου και την εκτροφή ζώων. Στην πραγματικότητα, η ίδια η λέξη „οικοκόμος“, όταν αναλύεται, σημαίνει απλώς κάποιον που εστιάζεται στο σπίτι με κάθε τρόπο. Για μένα, αυτό σημαίνει όχι μόνο να είμαι καλός διαχειριστής της γης και των ζώων, αλλά και να είμαι καλή νοικοκυρά, καλή μαμά, καλή σύζυγος, καλός ακόλουθος του Ιησού.

Φέτος με προκάλεσε να επιλέξω σκόπιμα το απλό με κάθε τρόπο. Και σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο.

Έχω μάθει ότι έχω περισσότερο χρόνο στα χέρια μου απ‘ ό,τι καταλαβαίνω αν απλώς αφήσω κάτω το κινητό, τον υπολογιστή ή το τηλεχειριστήριο. Και παρόλο που δεν αφιερώνω πολύ χρόνο σε αυτά τα πράγματα για αρχή, δεν είναι μόνο ο φυσικός χρόνος που αφιερώνεις με αυτά τα πράγματα. Όταν βλέπω κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ, ή που με στενοχωρεί, μένω σε αυτό όλη την ημέρα.

Η προσευχή μου για εβδομάδες και εβδομάδες ήταν προς Φιλιππησίους 4:8:

«…ό,τι είναι αληθινό, ό,τι είναι ευγενές, ό,τι είναι σωστό, ό,τι είναι αγνό, ό,τι είναι υπέροχο, ό,τι είναι αξιοθαύμαστο – αν κάτι είναι εξαιρετικό ή αξιέπαινο – σκέψου τέτοια πράγματα.

Φιλιππησίους 4:8 NIV


Έχω μάθει ότι όταν περνάω λιγότερο χρόνο με ανθρώπους μέσω της τεχνολογίας, ξοδεύω περισσότερο σκόπιμα χρόνο με άτομα του νοικοκυριού μου ή στην τοπική μου φούσκα.

Έχω μάθει ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται τη γνώμη μου κάθε πέντε λεπτά, χρειάζεται απλώς να είμαι ο καθρέφτης του Ιησού.

Έχω μάθει να απολαμβάνω την ησυχία, ακόμα κι αν είναι μόλις 15 λεπτά.

Έχω μάθει να δίνω περισσότερη προσοχή σε όλες τις θεωρίες ενός 11χρονου και στο αθώο θαύμα ενός 1χρονου.

Έχω μάθει ότι υπάρχουν διαδικασίες στη ζωή και ότι πρέπει να τις αγκαλιάσω. Όπως να αφιερώνετε ώρες για να μαζέψετε πράσινα φασόλια ή βατόμουρα. Και ο χρόνος που μου δίνει απλά να «είμαι». Απλώς για να «ξεκουραστείτε». Για να μιλήσω απλώς με τον πολύτιμο Σωτήρα μου. Να οργανώνω τις σκέψεις μου. Δεν νομίζω ότι πλέον δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να οργανώσει τις σκέψεις μας.

Έχω μάθει νέες συνταγές κονσερβοποίησης και νέες συνταγές για δείπνο. Η οικογένειά μου είναι ευγνώμων γι‘ αυτό, το ίδιο και εγώ.

Έχω μάθει και άρχισα να οργανώνω περισσότερα πράγματα. Κάτι που κάνει τη ζωή στο σπίτι μας πολύ πιο εύκολη. Και όταν υπάρχει λιγότερο άγχος στο σπίτι, υπάρχει λιγότερο άγχος στην καθημερινή ζωή.

Αλλά το πιο σημαντικό, ίσως, έχω μάθει να αφήνομαι. Έχω μάθει να εμβαθύνω σε Αυτόν που τα δημιούργησε όλα. Έχω μάθει να πηγαίνω με τον άνεμο και να πλέω με πίστη. Έμαθα ότι ο Θεός μου είναι ακόμα πιο πιστός από ό,τι ήξερα πριν, και ότι στη μέση ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, είναι ακόμα καλός. Το έχω μάθει Ο Θεός κάτι κάνειακόμα κι όταν δεν το βλέπουμε ή το νιώθουμε.

Έχω μάθει ότι είναι στις ήσυχες στιγμές, όταν δουλεύεις με τα χέρια σου και κάνεις τα εγκόσμια — εκεί συναντάς τον Ιησού. Τις στιγμές που νομίζεις ότι κανείς δεν σε βλέπει, κανείς δεν σε ξέρει ή τίποτα που κάνεις δεν κάνει τη διαφορά—εκεί συναντάς τον Ιησού.

Βλέπετε, το να ζεις μια απλή ζωή δεν είναι μόνο να μάθεις δεξιότητες ζωής, να έρθεις πιο κοντά με την οικογένειά σου και μετά να μην δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό στο διαδίκτυο. Το να ζεις μια απλή ζωή –μια ακατάστατη ζωή– δίνει περισσότερο χώρο για μια οικεία βόλτα με τον Θεό. Να ξέρεις ότι κάθε περίπλοκο κομμάτι της ζωής σου φαίνεται. Και να νιώσεις μια ακατάστατη ζωή, μια ήσυχη ζωή, χωρίς το βάρος ενός γεμάτου προγράμματος που βιάζεσαι καθημερινά. Και, ακόμα κι αν έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα… είναι γεμάτο με όλα τα απλά ζωντανά πράγματα που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Ορίστε λοιπόν το 2020. Η χρονιά της απλότητας και του σπιτιού. Η χρονιά που αποκαλούμε την τεχνολογία τους ερωτευμένους άσωτους σπίτι. Η χρονιά της ξεκούρασης, και όμως, γεμίζοντας τον χρόνο μας με περισσότερες δεξιότητες. Η χρονιά της πολυάσχολης, και η αίσθηση ότι είναι απασχολημένος, γιατί η κηπουρική και η γεωργία είναι μια καλή δουλειά. Η χρονιά των απλών πραγμάτων…

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη χρονιά που μας έχει συμβεί ποτέ.

Άλλες αναρτήσεις που μπορείτε να απολαύσετε:

Schreibe einen Kommentar