Što se događa ako stavite previše cementa u beton?

3
Što se događa ako stavite previše cementa u beton?

Beton je svestran i moćan alat u mnogim oblicima gradnje. Njegova snaga dolazi od finog balansa u različitim komponentama koje ga čine. Razumijevanje ovih omjera i vrijednosti iza svakog od njih omogućuje vam stvaranje najučinkovitijeg oblika betona, ali što ako uključite previše cementa?

Stavljanje previše cementa u beton može dovesti do nekoliko nedostataka. Ako se mješavini doda previše, obradivost betona će patiti, a neki od agregata neće se pravilno vezati za cement. Ako se koristi previše u odnosu na agregat, strukturni integritet konačnog proizvoda vjerojatno će se smanjiti.

Usredotočit ćemo se na rizike korištenja pogrešnih omjera za izradu betona i do čega bi svaki od njih mogao dovesti. Uvijek treba obratiti pozornost na to koliko je svaki od ovih elemenata uključen.

bijela betonska površina

Slika putem Shivanshu Guar preko Unsplash

Dodavanje previše cementa u smjesu

Budući da je pasta koja čini beton tako važan dio procesa, dodavanje previše određenog elementa može imati neke značajne nedostatke.

U ovom trenutku važno je napomenuti da u idealnom slučaju želite dodati što je moguće manje vode u smjesu paste. Općenito govoreći, što je veći omjer cementa i vode, to će dobivena pasta biti bolja za beton.

S obzirom na to, očito postoje nedostaci dodavanja previše cementa u smjesu paste. Srećom, primarni je lako odmah uočiti.

Ovaj primarni nedostatak dodavanja previše cementa u smjesu paste temelji se na konačnoj konzistenciji. Više cementa znači da će pasta biti manje tekuća i da će se boriti da pravilno teče. To znači da kada ga kombinirate s agregatom, veza između ove dvije komponente ne dolazi pravilno.

U dobroj mješavini betona, pasta će dovoljno obuhvatiti sve potrebne praznine između većeg, poroznijeg agregata. Kada je pasta pregusta od previše cementa, mogu se razviti rupe u konačnoj smjesi. To se zove saće i može rezultirati nekim značajnim nuspojavama (izvor).

Ovi džepovi zraka mogu stvoriti prostor za prodiranje vode u beton, što zauzvrat dovodi do propadanja tijekom vremena. To se događa tijekom ciklusa smrzavanja i odmrzavanja koji uzrokuju da se vlaga zarobljena unutra širi i skuplja. To može stvoriti pukotine na površini i izravno utjecati na strukturni integritet betona.

Porozni beton je također osjetljiv na kisele i korozivne tvari iz okolnog tla. To reagira s cementom koji sadrži značajnu količinu vode i može uzrokovati daljnju razgradnju (izvor).

Dodavanje premalo cementa u smjesu

Dok promatramo negativne učinke previše cementa u betonu, svakako je vrijedno napomenuti da je i obrnuto. To je osobito slučaj kada se smjesi paste doda premalo cementa.

Kada se cement i voda pomiješaju, oni prolaze kroz proces koji se naziva hidratacija. To rezultira stvrdnjavanjem cementa i stvrdnjavanjem betona. Ako je omjer vode i cementa pravilno izveden, ovaj će proces ostaviti beton jakim i izdržljivim.

Međutim, ako je uključeno premalo cementa i previše vode, proces hidratacije ostavlja za sobom nešto viška vode.

Ta će voda tada ostati unutar betona i rezultirati šupljinama unutar konačnog proizvoda dok voda isparava. Ove rupe slabe strukturni integritet betona i smanjuju njegovu tlačnu čvrstoću, što je jedan od primarnih atributa koji se traže pri korištenju betona (izvor).

Još jedan nedostatak previše vode u pasti je skupljanje. Cement će uvijek biti podvrgnut nekom obliku blagog skupljanja tijekom procesa hidratacije. Međutim, ako ima previše vode, ovo skupljanje može biti pretjerano jer preostala voda isparava.

Značajno skupljanje može dovesti do stvaranja pukotina u betonu, slabljenja vlačne čvrstoće konačnog proizvoda.

Višak vode također može dovesti do procesa poznatog kao zaprašivanje. Tada pasta dopušta sitnijim česticama agregata da isplivaju na površinu smjese. To će se tamo smjestiti prije završetka procesa sušenja i ostaviti tanak sloj na vrhu. Opet, to može utjecati na integritet krajnjeg proizvoda.

Kao što vidite, višak vode ima više nedostataka od viška cementa u smjesi paste. To znači da je najbolje pogriješiti na strani cementa kada ih kombinirate.

Previše zalijepiti u odnosu na agregat

Drugo razmatranje relativnih udjela komponenti betona je pasta u odnosu na agregat. Kao što znate, pasta se sastoji od cementa, vode i zraka. Međutim, čak i ako dobijete ovaj omjer savršen, morate uzeti u obzir količinu ove paste koju koristite za agregat koji imate.

Kada upotrijebite previše paste, dobivena mješavina će biti lakša za korištenje i postavljanje. To je zato što je više tekućina i teći će u potrebne prostore. Iako je ovo prednost, postoji i značajan nedostatak.

S manje agregata, manja je strukturna cjelovitost i veća je vjerojatnost da će beton puknuti. To je osobito slučaj pod ekstremnim pritiscima kojima je beton često izložen. Ove pukotine mogu dovesti do daljnje degradacije i otvaranja prostora u betonu koji mogu postati žrtva gore navedenih problema smrzavanja i odmrzavanja.

Drugi, možda manje ozbiljan čimbenik koji treba uzeti u obzir s ovim omjerom su uključeni troškovi. Cement je najskuplja komponenta betonske mješavine, a korištenje više nego što morate uzrokovati nepotrebne troškove. Iako to može biti minimalno, što više konkretnog trebate za svoj projekt, to se više skuplja.

Stvaranje i rad s betonom je balansiranje i zahtijeva predanost i razumijevanje. Koristite ove znakove upozorenja kako biste uočili potencijalno netočne omjere u vašoj betonskoj mješavini i prilagodite ih u skladu s tim.

bijeli i crni mramorni pod

Autor slike Vic Shen preko Unsplash

Odnos između betona i cementa

Iako ste vjerojatno upoznati i s cementom i betonom, kratko osvježenje može pomoći prije nego što dalje zaronimo u to.

U osnovi, beton je konačni proizvod, dok je cement samo komponenta mješavine koja stvara beton.

Beton se obično sastoji od četiri specifična dijela. Najveći dio, oko 60% – 75%, čine agregati (izvor). Ovi agregati će se razlikovati po veličini, ovisno o zadatku za koji se beton koristi.

Agregat se obično sastoji od stijena, pijeska ili šljunka. Što je upotrijebljen finiji agregat, to će mokri beton biti kovitiji, a konačni proizvod glatkiji.

Sljedeći dio izgradnje betona uključuje ono što je poznato kao pasta. Sastoji se od tri osnovna elementa: vode, cementa i zraka. Omjer ove smjese definira veći dio čvrstoće i trajnosti betona kada se stvrdne. To će biti primarni fokus ovog članka.

Prema Portland Cement Association, tipični omjeri za različite komponente betona su 60-75% agregata, 7-15% cementa, 14-21% vode i do 8% zraka.

Izrada betona

Da biste napravili beton, morate kombinirati svaki od gore navedenih dijelova zajedno. Prvi korak je miješanje cementa i vode da se dobije pasta. U ovom trenutku smjesi cementa i vode može se dodati zrak. Zrak se može uvući na više načina, čak i samo miješanjem, s primarnom svrhom povećanja obradivosti betona.

Zračne šupljine dodane smjesi također će povećati otpornost na cikluse smrzavanja i odmrzavanja koji se mogu pojaviti. Međutim, uvučeni zrak će također smanjiti čvrstoću betona, pa se to mora činiti pažljivo i oprezno (izvor).

Nakon što se cement i voda pomiješaju, počet će proces hidratacije. Hidratacija se događa kada se cement unese u vodu. Svaka od čestica cementa formirat će čvor koji im omogućuje da se vežu za susjedne čestice. To uključuje druge čestice cementa, ali, najvažnije, različite komade agregata.

To je razlog zašto ga morate brzo pomiješati s agregatom prije nego što se ovo vezanje dogodi i cement počne stvrdnjavati. Čekajte predugo i mogli biste zaglaviti otvrdnute vreće betona, iako su vam još uvijek dostupne opcije ako se to dogodi.

Miješanje je važan dio procesa jer omogućuje cementu da uđe u prostor između svih agregata i sve poveže.

Nakon što su svi ovi dijelovi spojeni, rezultat je beton. Međutim, razumijevanje učinkovitosti ovog betona zahtijeva pogled na nedostatke viška korištenog u omjerima između cementa, vode i agregata.

Završne misli

Iako nema mnogo komponenti uključenih u konstrukciju betona, svaka od njih zahtijeva promišljanje i razumijevanje kako bi se ispravno postigla. To se posebno odnosi na količinu cementa koja se koristi u procesu, jer je to najreaktivniji i najvažniji dio cjelokupne operacije.

Previše cementa u pasti može dovesti do nepravilnog vezivanja agregata, a premalo rizika još gore zbog viška vode. Previše paste može dovesti do smanjenja integriteta betona i povećanja cijene projekta zbog relativnih troškova cementa.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar