Možete li izliti beton izravno na prljavštinu? (Pravilna tehnika)

4
Možete li izliti beton izravno na prljavštinu?  (Pravilna tehnika)

Vlasnici kuća često preuzimaju DIY projekte, odgovaraju izvođačima koji preskupljuju čak i najjednostavnije građevinske zadatke. Izlijevanje vlastitog betona je relativno jednostavan proces i odličan način uštede novca, ali to želite učiniti ispravno. Izlijevanje betona je kritičan korak, ali možete li izliti beton na nepripremljeno tlo?

Ne biste trebali sipati beton izravno na tlo prije nego što pripremite odgovarajuću betonsku podlogu. Minimalna najbolja praksa je temeljita priprema tla izravnavanjem i zbijanjem podloge. Zatim dodajte podlogu od šljunka za dodatnu potporu završne ploče ako je potrebno.

U ovom članku ćemo objasniti više o različitim slojevima koji se koriste u stvaranju čvrste betonske ploče i drugim načinima na koje možete osigurati da se beton stvrdne tako da ostane čvrst i može izdržati elemente.

Kratak pogled na beton

Betonske ploče se često koriste kao temelj ili temeljna razina jer pružaju čvrstu platformu. Izrađuju izvrsne površine za nadstrešnice za automobile i prostore za roštilj i mogu pomoći u povezivanju dvaju područja kao šetnice.

Oni su također trendi završni premaz za moderne DIY projekte, ali morate pravilno tretirati područje gdje ćete uliti beton kako biste osigurali glatku završnu obradu.

U slučajevima kada postavljate betonsku ploču za podupiranje drugih građevinskih projekata, također je imperativ da to učinite ispravno kako biste zaštitili svoje druge zgrade. Nestabilan beton može popucati i popustiti kada nije u stanju izdržati težinu na sebi.

Beton je nastao 1824., iako njegovi rani korijeni u mortu datiraju sve do starog Egipta (izvor). To znači da je beton bio kritičan dio mnogih važnih građevina kroz povijest u nekom ili onom obliku.

Beton je naziv za mješavinu cementa i agregata, što ga čini kompozitnim građevinskim materijalom (izvor).

Uobičajena je zabluda da se ovoj smjesi može dodati gotovo sve, poput prljavštine, na temelju grubog agregata koji igra tako važnu ulogu u stvaranju strukturalne krutosti betona.

Ova zabluda je najraširenija kada je u pitanju postavljanje pločnika ili betonskih pločica kroz vrt. Bilo koji dodatni elementi dodani betonskoj smjesi mogu negativno utjecati na njezino očvršćavanje i dugotrajni integritet vezanja.

Iz tog razloga, labavu prljavštinu potrebno je ukloniti ili zbijati kako bi se izbjeglo miješanje ili miješanje s betonom jer bi to promijenilo delikatan omjer cementa, vode i agregata – koji se sve spajaju, što rezultira betonom.

Što učiniti prije izlijevanja betona

Postoji mnogo pogrešnih načina za izlijevanje betona, dok se građevinski stručnjaci slažu da postoji samo jedan ispravan način betoniranja. Slijedeći ove korake dobit ćete dobro stvrdnutu betonsku ploču.

Očistite Područje

Prilikom polaganja betona na otvorenom, važno je pažljivo očistiti područje. Pazite na prirodne krhotine poput lišća i trave, insekata i pazite da životinje ili djeca ne ometaju betonsku postavu (izvor).

Možda bi bilo pametno ograditi područje gdje ćete ulijevati beton ako osjećate da bi moglo doći do vanjskih smetnji. To također može zahtijevati postavljanje kišobrana ili tende za sjeni kako bi zaštitili vaš beton od elemenata dok se stvrdne.

Dok pripremate tlo da postane podloga za vaš beton, pazite na potencijalne prepreke koje bi ga mogle ometati.

Korijenje drveća, električni kabeli, kanali i vodovodne cijevi glavni su problemi koji mogu utjecati na način na koji postavljate beton, dok se manje prepreke poput gnijezda mrava mogu riješiti tako da se mravi premjeste i ne ulaze tunelom u vaš beton dok se stvrdne.

Pripremite podlogu i podlogu

Priprema vaše podloge i podloge lako je najvažniji korak jer igra najznačajniju ulogu u vezivanju vašeg betona.

Kao što je ranije spomenuto, beton se proizvodi miješanjem cementa s agregatom. Agregat je u osnovi kameni materijal, u rasponu od finog do grubog, na koji se cement veže dok se stvrdnjava. Agregat se sastoji od dvije razine: podloge i podloge.

Priprema betona za podlogu

Ovo je naziv za pripremljeno tlo, normalno zbijeno i poboljšano prirodno tlo ili ispunu (izvor).

Labava prljavština je nepoželjna jer utječe na sastav betona. Zbog toga se razina temelja valja i zbija kako bi se osigurala stabilna baza za postavljanje podosnove.

Građevinski stručnjaci smatraju da je temeljni sloj najvažniji kada je u pitanju određivanje opterećenja koje će betonska ploča moći izdržati — ukratko, beton može biti čvrst samo onoliko koliko je čvrst podloga.

Priprema podloge prva je prilika za ravnanje površine na kojoj ćete polagati beton. Niveliranje vaše ploče je kritično, stoga se pobrinite da, prilikom zbijanja, poravnate i tlo kako bi i naredni slojevi bili ujednačeni.

Sloj podloge može se poboljšati dodavanjem stabilizirajućih komponenti, kao što su Portland cement, kalcijev klorid ili vapno. Ove komponente bi se dodavale u tlo i zatim zbijale, pomažući u stvaranju suhog i stabilnog okruženja spremnog za prihvaćanje podloge.

Priprema betona za podlogu

Postoje razne podbaze koje možete izabrati, gdje se grublji materijali koriste u teškim, industrijskim aplikacijama. Povećanjem debljine temeljnog sloja raste i nosivost betonske ploče.

Podloga igra važnu ulogu u sprječavanju kretanja vode prema gore kroz tlo i u beton. To bi s vremenom narušilo integritet betona i pruža čvrst argument zašto se beton ne bi trebao sipati izravno na prljavštinu.

Autor slike Bing Dang Nam preko Unsplash

Izgradite svoju betonsku formu

Mnogi DIY slojevi betona prelaze s drugog koraka ravno na izlijevanje betona. Postoje još dva daljnja koraka koja su jednako važna u proizvodnji dobro stvrdnute betonske ploče.

Prvo, forma bi bila nevjerojatno korisna prilikom izlijevanja, jer pomaže u usmjeravanju izlijevanja, usmjeravajući beton dok slijeće. Također će vam rubovi biti uglađeni dok se beton stvrdnjava. Rubovi obrasca također su korisni kod izravnavanja i estriha gornjeg sloja betona (izvor).

Oblici također ispunjavaju još jednu funkciju, zadržavajući labavu prljavštinu sa tla koja okružuje ploču koju postavljate. Kao što je već spomenuto, ovo je važno jer bi promijenilo sastav vašeg betona i utjecalo na njegovu trajnost.

Dodajte žičanu mrežu

Posljednja mjera za povećanje strukturalnog integriteta vaše betonske ploče je dodavanje žičane mreže. Ovo je u biti „kostur“ na koji se beton drži.

Beton se može vezati za sebe tijekom stvrdnjavanja, a za manje zadatke može se proći i bez upotrebe mreže. U većini situacija građevinski stručnjaci preporučuju da se vaš beton bez obzira na to armira kako bi vaša konstrukcija ostala jaka.

Uobičajena je zabluda da su čelične šipke koje se koriste u mreži međusobno zavarene, ali građevinski stručnjaci to savjetuju jer to smanjuje poprečni presjek čelika i stoga nudi manji integritet nego kada su nepovezani.

Kako bi mreža bila optimalno učinkovita, važno je postaviti čelične šipke na odgovarajuću visinu, ovisno o debljini betona koji želite položiti.

Ovo je još jedan razlog zašto je važno slijediti ova četiri koraka za razliku od izlijevanja betona izravno na prljavštinu jer priprema podloge osigurava ravnu površinu kako bi se mreža pripremila za izlijevanje.

Stvari koje treba imati na umu prilikom izlijevanja betona

Nakon što slijedite ova četiri koraka, bit ćete spremni za izlijevanje betona. Postoji nekoliko suptilnih detalja koje treba uzeti u obzir prilikom pripreme betona, kao što je miješanje prave količine vode u agregat. Ovu temu posebno pokrivamo u zasebnom članku, “Mogu li izliti suhi beton?

Sigurnosna oprema se također preporučuje prilikom miješanja i izlijevanja betona kako biste se zaštitili od prskanja.

Ravnomjerno posipanje betona važno je već od faze izlijevanja, zbog čega se preporučuje da zatražite pomoć prilikom izlijevanja. Korištenje lopata, grabulja i nadolazećih grabulja pomoći pri ravnomjernom rasporedu betona po vašoj formi.

Estrih će vam pomoći da dobijete ujednačenu završnu obradu na gornjem sloju betona i omogućit će vam da postavite odgovarajući nagib na beton kako biste usmjerili padaline. Plutanje površine također je dobra ideja za dodatno zbijanje betona i pomoć u vezivanju.

Ova slika prikazuje prizor gradilišta.  U prvom planu ruka u radnim rukavicama nosi kantu.  U pozadini se vidi kamion s cementom.  Cement teče iz kamiona u kantu.

Autor slike Život Pixa preko Pexels

Završne misli

Polaganje betona zahtijeva više koraka od jednostavnog izlijevanja betona na prljavštinu. Potrebno je pripremiti podlogu, napraviti podlogu i podlogu, dodati odgovarajuću količinu agregata, izraditi formu za oblikovanje betona u željeni oblik i ojačati ploču žičanom mrežom.

Sastav vašeg betona je važan, kao i točno praćenje ovih koraka, jer svi oni igraju ulogu u ukupnoj čvrstoći betona nakon što se stvrdne.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar