Mogu li izliti suhi beton? (Što bi trebao učiniti?)

4
Mogu li izliti suhi beton?  (Što bi trebao učiniti?)

Da bi se beton pravilno stvrdnuo, sve komponente moraju biti pravilno izmiješane. Previše agregata i beton se neće pravilno vezati; previše cementa i beton će biti krhak i ljuštiti se. Ali kako bi odsutnost vode utjecala na stvari, metodu koja se zove suho izlijevanje?

Neki koriste izlijevanje suhog betona za suho popunjavanje rupa i stupova za ogradu u tlu, što omogućuje da vlaga iz tla prodre u beton i stvrdne, no voda se ipak preporučuje. Ne biste trebali suho izlijevati beton na bilo kojem projektu koji zahtijeva čvrst temelj. Izlijevanje suhog betona uz odsutnost vode, kada je potreban čvrst temelj, rezultirat će oslabljenom strukturom.

Pobliže ćemo pogledati jednu priliku u kojoj možete dobiti korištenjem samo male količine vode na kraju vašeg projekta, a zatim ćemo istražiti važnost korištenja mokrog cementa pri miješanju betona.

Rupe za suho izlijevanje betonom

Miješanje betona od nule može biti priličan postupak, osobito ako pažljivo pratite svaki korak. To može biti muka kada vam je potrebna samo mala količina da pričvrstite nešto lagano, što znači da ne bi bila potrebna velika količina betona da bi se držalo na mjestu.

Najčešća primjena za ovakve slučajeve je kada se rupe moraju popuniti, kao što je postavljanje stupa za pranje rublja u zemlju, postavljanje ograde ili postavljanje stupića za poštanski sandučić.

Kao prečac, koriste metodu zvanu suho punjenje, gdje rupu ispunite betonom ili cementom, ulijete je vodom i zbijete kako biste je potaknuli na skrućivanje.

Većina vlasnika kuća odlučuje se za korištenje betona u tim slučajevima, za razliku od jednostavnog ponovnog punjenja rupe zemljom koju su premjestili jer će to biti puno čvršće od svježe iskopane zemlje.

Suho izlijevanje cementom

Suho popunjavanje rupe samo cementom štedi znatno vrijeme i ne zahtijeva agregat jer se cement djelomično veže za tlo oko sebe, kao i predmet koji se učvršćuje u zemlju.

U vrlo rijetkim slučajevima, gdje tlo već sadrži dovoljno vlage, vodu nije potrebno ni dodavati. Cement bi izvukao sadržaj vode iz tla oko sebe dok bi stvrdnuo.

Zamke za suho izlijevanje betona

Međutim, kao i kod svih prečaca, mnogi DIY projekti su prijavljeni da propadaju kada se oslanjaju na suho punjenje kako bi svoje predmete držali u zemlji.

To je jednostavno zato što se stvarna čvrstoća betona izvlači samo kada se pravilno miješa – jednostavno izlijevanje vode na cement ne koristi punu čvrstoću betona.

Za čvrstoću betonske veze važan je ispravan omjer vode i cementa, a zatim cementa i agregata. Ovaj omjer raspakiramo u donjem odjeljku, gdje ćemo pogledati ispravne postupke za miješanje betona.

Razlog zbog kojeg suho punjenje u tim slučajevima ne uspijeva je taj što se cement nema za što vezati osim za sebe i tlo oko sebe, a niti jedno od toga nije vrlo stabilno, pogotovo ubrzo nakon što je rupa iskopana.

Mokri cement postaje zrnast kako se suši i, budući da bi vjerojatno bio izložen elementima, nije otporan kao pravilno stvrdnuti beton. To bi značilo da se cement ne bi čvrsto stvrdnuo i mogao bi popustiti, osobito pri jakom vjetru.

Estetski gledano, također je nevjerojatno teško postići da rupa ispunjena suhom izgleda lijepo. Kao što je već spomenuto, mokri cement se skupljaju zajedno – daleko od glatko završenog betona koji možete zamisliti.

Profesionalci za suho punjenje

Uz sve to, međutim, vrlo je zgodno znati da je suho punjenje opcija kada ste u žurbi, ako vam nedostaje kompletna oprema ili samo želite napraviti svoj posao. Pravilno miješanje betona zahtijeva vrijeme i preciznost, što može biti mukotrpno.

Iako sa sobom nosi neke rizike i može se nazvati nedosljednim, još uvijek je održiva opcija za one koji žele brzo pričvrstiti stup ili nešto slično i možda bi to trebalo razmotriti.

Kada radite na zadatku gdje ne možete riskirati neuspjeh ili si priuštiti ponavljanje u kasnijoj fazi, htjet ćete osigurati da koristite pravilno izmiješanu seriju betona.

Zidanje, mješalica za beton, cement, grede

Autor slike jackmac34 preko Pixabay

Ispravna mješavina betonskih komponenti

Ispravno miješanje betona uključuje pažljivo mjerenje njegove tri komponente, odnosno vode, cementa i agregata. Svaka od ovih komponenti igra važnu ulogu budući da međusobno djeluju na molekularnoj razini.

Važnost omjera vode i cementa

Prvo i najvažnije, vlaženje cementa pokreće kemijsku reakciju koja započinje proces stvrdnjavanja. Zbog toga se, kada se radi u većem obimu, koriste miješalice za cement kako bi smjesu održavale u stalnom stanju kretanja, čime se odgađa proces stvrdnjavanja.

Postoji zabluda da je bitan samo omjer između cementa i agregata jer je to makroreakcija koja povezuje smjesu. Međutim, voda igra sastavni dio u određivanju ukupne čvrstoće betona (izvor).

Voda je, dakle, katalizator koji započinje proces stvaranja betona. Reagira s cementom na elementarnoj razini, stvarajući visoko alkalni kalcijev hidroksid koji vrlo brzo može doseći pH razinu od 12 ili više (izvor).

Zbog toga treba biti vrlo oprezan pri miješanju betona jer postoji opasnost od trovanja kemikalijama.

Primjer ovoga vrijedan pažnje može se vidjeti kada se koristi posebno portland cement. Cement reagira s vodom na tako specifičan način da se može čak i stvrdnuti pod vodom.

Točan omjer vode i cementa betona

Mješalice za beton preporučuju omjer od 6:1, koristeći 6 galona vode za svaku dodanu vrećicu cementa. Međutim, ovo je maksimalni omjer, stoga je važno paziti na mješavinu dok dodajete vodu – možda će biti potrebno manje od toga.

Ovo je važno napomenuti u svjetlu suhog punjenja. Prilikom miješanja velikih količina betona, obično u industrijskoj mjeri, kao što je na gradilištu, posude za vodu koriste se za mjerenje količine vode prije dodavanja u cement.

Ova preciznost je ono što je nedostajalo suhom punjenju, umjesto nasumičnom izlivanju vode na cement u zemlji. Bilo bi izuzetno teško postići ispravan omjer na ovaj način.

Agregat za beton

Neuvježbanom oku, agregat jednostavno izgleda kao gomila kamenja ili šljunka – možda iskopan tijekom izravnavanja zemljišta ili postavljanja temelja. Iskusni graditelji znaju da to svakako nije slučaj jer agregat posjeduje širok raspon svojstava koja mogu drastično utjecati na ukupni rezultat.

Gradacija, maksimalna veličina, težina jedinice i sadržaj vlage uzimaju se u obzir pri odabiru pravog agregata za posao.

Uglavnom, oni koji žele napraviti neke DIY projekte oko kuće, ne moraju to previše istraživati ​​- trgovine gvožđarom često prodaju betonske premikse za koje je potrebna samo voda za pokretanje.

Osim toga, možda ćete imati poteškoća u pronalaženju široke palete agregata jer je potpuni opseg uglavnom dostupan na veleprodajnoj razini izvođačima i drugim građevinskim tvrtkama.

Gdje omjer cementa i vode diktira snagu veze vaše smjese, agregat koji koristite odredit će strukturni integritet nakon što vaša betonska smjesa očvrsne.

Sve ove varijable igraju ulogu u tome koliko cementa trebate dodati svojoj smjesi kako biste osigurali da se pravilno stvrdnjava; međutim, ovaj delikatan omjer nešto je o čemu ćemo detaljnije raspravljati u drugom članku, “Što se događa ako stavite previše cementa u beton?

Važno je da je agregat čist. Kad bi u agregatu bio bilo koji drugi materijal, to bi utjecalo na molekularni sastav vaše betonske smjese, a to bi moglo utjecati na način na koji se stvrdnjava ili na njegovu čvrstoću dugoročno.

Najčešći „slijepi“ materijal je glina, jer bi jednostavno izgledala kao prašina na komadima agregata. Zbog toga se agregat čisti na cjedilima kako bi se isprao drugi materijal i zaštitila betonska smjesa u kojoj se koristi.

Međutim, ovo otvara vrata drugom problemu – agregat mora biti suh kada se dodaje u betonsku smjesu.

Mokri agregat bi dodao dodatnu vlagu mokrom cementu, što bi nakon preciznog mjerenja omjera voda-cement trebalo izbjegavati. Promjena omjera vode i cementa oslabila bi kemijsku vezu između cementa i agregata.

Zato s izradom betona ne treba žuriti. Dobro je prvo navlažiti cement zasebno prije unošenja agregata.

To će vam omogućiti da pregledate agregat prije izlijevanja cementa na njega, kao i ograničiti mogućnost da se slučajno smoči i utječe na sastav vaše smjese.

Alternativno, kupnja gotovih agregata iz vaše trgovine može biti jednostavnija, ili bi barem agregat koji kupite od njih već bio opran i imao bi ispravne karakteristike koje bi vam bile potrebne za vaš projekt.

Pejzaž, priroda, oblaci, drvo, odmor, nebo, slikoviti

Autor slike MichaelGaida preko Pexels

Cement naspram betona

Važno je razlikovati cement i beton, jer oni zapravo nisu zamjenjivi pojmovi.

Cement je građevinski materijal koji se koristi za spajanje drugih materijala, a rijetko se koristi samostalno; umjesto toga, miješa se s komponentama agregata i pijeska. To je ključna komponenta za izradu betona i morta – koji se redovito koriste na gradilištima (izvor).

Beton je kompozitni građevinski materijal koji kombinira cement, agregat i pijesak. Stvrdnjava se dok stvrdnjava, što ga čini vrlo izdržljivom površinom za podove. Možete kupiti gotov beton koji dolazi s odgovarajućom količinom svake komponente jer su omjeri svake od njih važni (izvor).

Završne misli

Ne bi bilo ispravno reći da ne postoje slučajevi kada biste mogli dobiti suhim betonom jer je to moguće u vrlo određenim situacijama. Međutim, na ovo treba gledati kao na prečac koji možda neće uvijek raditi onako kako ste se nadali.

Umjesto toga, sigurnija opcija bila bi pravilno miješanje betona, što uključuje vrlo pažljivo mjerene omjere sadržaja vode, cementa i agregata. Kada se taj omjer ispuni, možete računati na svoj beton da će posao biti obavljen!

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar