Koliko će Qwikrete trajati? (Gotove Qwikrete strukture)

5
Koliko će Qwikrete trajati?  (Gotove Qwikrete strukture)

Quikrete, ili brzovezujući beton, nudi ogromnu pogodnost DIY entuzijastima jer se postavlja za manje od sat vremena i s njim je lako raditi. Također je neophodan u komercijalnim okruženjima gdje potražnja za korištenjem znači da dani čekanja da se beton osuši nisu održiva opcija. Dakle, koliko će trajati gotovi izliveni Quikrete poslovi?

Quikrete je dizajniran da traje desetljećima i, ako se pomiješa i pravilno položi, Quikrete će pružiti snažan, elastičan materijal koji je iznimno izdržljiv. Budući da se brže veže i s manje skupljanja od običnog betona, gotove konstrukcije Quikrete mogu biti još dugotrajnije.

Kao i obični beton, Quikrete mora biti svjež da bi ispravno funkcionirao i malo je vjerojatno da će biti optimalno učinkovit ako je suha mješavina zastarjela.

U ovom članku ćemo istražiti koji sastojci čine brzovezujući beton i kako različiti čimbenici utječu na njegov vijek trajanja. Također ćemo razmotriti dugovječnost betona i Quikretea te koliko dugo se može očekivati ​​da će ove strukture izdržati.

Beton protiv Quikrete

Beton, najčešće korišteni umjetni proizvod u svijetu, sastoji se od cementa, finih i krupnih agregata i vode. Cement je ključan za znanstvena svojstva betona jer upravo on reagira s vodom i uzrokuje hidrataciju – stvrdnjavanje i jačanje materijala.

Cement koji se najčešće koristi za beton je Portland cement, fini prah koji se obično proizvodi od vapnenca i gline ili škriljevca, ali može uključivati ​​i druge materijale kao što su školjke, kreda, škriljevci i željezna ruda. Ovi sastojci se zagrijavaju na ekstremno visokim temperaturama, a zatim melju u prah koji se može kupiti kao cement (izvor).

Beton je jedinstven po svojoj sposobnosti da se oblikuje dok je mokar, a zatim postavlja kao kamen nakon što se osuši. To ga čini savršenim materijalom za izgradnju mostova, tunela i nebodera.

Quikrete, ili brzovezujući beton, izrađuje se slično betonu, ali je formuliran tako da hidratizira mnogo brže. To je zbog dodatka kalcijevog sulfoaluminata (CSA), spoja koji pokreće bržu reakciju između minerala i vode. Ova ubrzana higroskopna reakcija – upijanje vode – je ono što Quikreteu daje prednost.

Upotreba CSA betona

Kalcijev sulfoaluminat ili CSA otkrio je kasnih 1950-ih Amerikanac Alexander Klein sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji je razvio vrstu cementa koristeći CSA. To je s vremenom značajno poboljšano, uz značajan razvoj u Kini (izvor).

Obični beton se skuplja kako se suši, a to može rezultirati pucanjem. Budući da CSA beton tako brzo veže, manje je sklon pucanju, a to daje veću dugovječnost konstrukcijama napravljenim s njim.

Vrlo brzo dobiva snagu, što mu omogućuje da se koristi na strukturama koje zahtijevaju brzo sušenje, kao što su mostovi, tuneli, uzletno-sletne staze i ceste. S vremenom se pokazao čak i jačim od portland cementa i ima niži ugljični otisak zbog manje emisije ugljičnog dioksida tijekom proizvodnje.

Quikrete je također koristan za kućne DIY entuzijaste. Lako se miješa i, pod uvjetom da možete raditi s njim dovoljno brzo, lako se postavlja. Stvrdnut će za manje od sat vremena za razliku od dana potrebnih za stvrdnjavanje običnog betona.

Koliko dugo traju vrećice Quikretea?

Beton u vrećama ili Quikrete može se čuvati od tri mjeseca do godinu dana, ovisno o tome kako se skladišti i za što će se koristiti. Razlog za ovaj rok trajanja je taj što je cementna komponenta betona spoj koji će pokrenuti kemijsku reakciju ako je izložen vlazi bilo koje vrste. Više o tome možete pročitati u “Ima li beton rok trajanja?

Važno je ispitati sadržaj vlage ako se želi koristiti za gradnju, jer ona mora biti ispod 5%. Čvrstoća gotovog proizvoda također se s vremenom pogoršava, a građevinski beton uglavnom nikad nije stariji od tri mjeseca. Procjenjuje se da beton gubi 20% svoje čvrstoće nakon 3 mjeseca i do 40% nakon godinu dana (izvor).

Za kućne DIY projekte to je vjerojatno manje važno, a pravilno pohranjene vrećice mogu se koristiti i do godinu dana, ovisno o tome za što se koriste. Stariji Quikrete se može koristiti pod uvjetom da je materijal još labav, a posebno ako se koristi za projekte kao što su postavljanje stupova ili poštanskih sandučića.

Poštanski sandučić, pismo, poštanski sandučić, pošta, siva e-pošta, sivo pismo

Autor slike Geri Cleveland preko Pixabay

Čuvanje Quikrete vrećica

Nepravilno skladištenje je razlog broj jedan zašto vreće Quikrete ili betonske mješavine ne traju koliko bi trebale. Moraju se pohraniti iznad razine tla u posebno dizajniranim šupama koje su potpuno vodootporne.

Trebaju se skladištiti na platformama s manje od 10 vreća u hrpi i samo zajedno s istom vrstom betona. Potrebno je zabilježiti njihov rok skladištenja, te ih izvaditi redoslijedom kojim su pakirani tako da se prvo izvadi najstarije vrećice.

Koliko dugo traje Mixed Quikrete?

Nakon što se pomiješa, Quikrete treba brzo raditi. Prvo, važno je osigurati da je pravilno izmiješano i da je dodana točna količina vode jer će previše ili premalo vode utjecati na čvrstoću gotovog proizvoda. Quikrete općenito zahtijeva jedan dio vode na svakih pet dijelova Quikrete mješavine.

Quikrete će se početi vezivati ​​za 20 do 40 minuta, stoga je važno raditi brzo dok je beton još savit. Međutim, vanjske temperature mogu utjecati na to.

Ako je vani hladno, ispod 32°F, tada bi možda bilo bolje odgoditi projekt osim ako nije kritično. Quikrete će za hladnije vrijeme stvrdnjavati sporije, a opasnost od smrzavanja prije nego što se stegne znači da bi mogao puknuti. Jedno rješenje za to je miješanje vašeg Quikretea s toplom vodom, a drugo je postavljanje šatora iznad dovršenog projekta s grijačem prostora unutra.

Ako je jako vruće, iznad 90°F, a posebno ako je vjetrovito ili na izravnom suncu, tada također morate biti svjesni. Vaš beton se može neravnomjerno vezati jer će gornji sloj stvrdnuti brže od donjeg. Da biste to izbjegli, svoj Quikrete možete pomiješati s vrlo hladnom vodom — ili čak dodati led!

Trajnost gotovog betona & Quikrete

Arhitektura, Zgrada, Sažetak, Pozadina, Dizajn

Autor slike FreePhotos preko Pixabay

Beton je zaradio svoju popularnost jer je nevjerojatno izdržljiv i može trajati značajna razdoblja bez pogoršanja. Beton je dizajniran da odoli vremenskim prilikama, kemikalijama i habanju, a njegova trajnost ovisit će o vrsti betona koji se koristi kao i o okolišu koji služi.

Uglavnom se očekuje da će betonske ili Quikrete konstrukcije trajati 50 do 100 godina. Mnogi su srušeni prije tog vremenskog okvira jer njihova funkcija zahtijeva prilagodbu, a ne zato što struktura više nije upotrebljiva.

Beton je u stanju izdržati mnoge čimbenike koji su opasni za druge tvari. Sve to povećava njegovu trajnost i o tome se govori u nastavku.

Vlaga i kiša

Budući da u betonu nema organskog sadržaja, on je otporan na truljenje ili hrđu, a vlaga može ući u strukturu samo kroz praznine ili spojeve u betonu.

Štetočina

Beton je neizbrisiv i stoga na njega ne mogu utjecati kukci ili štetočine. Budući da je tako tvrd, i za njih je neprobojan.

Zamrzavanje i odmrzavanje

Ako se pravilno miješa i postavlja, beton je otporan na ove najrazornije vremenske uvjete. Ispravno miješanje uvesti će mjehuriće zraka koji omogućuju da se vlaga proširi u led dok je beton još mokar.

Većina kemikalija

Beton je otporan na koroziju od većine kemikalija, što se očituje u njegovoj upotrebi u postrojenjima za otpadne vode. Iznimka su kiseline, koje imaju sposobnost otapanja cementne paste.

Morska voda

Beton se uspješno koristi u okruženjima s morskom vodom i, pod uvjetom da je pravilno izmiješan, može izdržati morsku vodu. Beton niske propusnosti neophodan je za ova okruženja, a tu je brzovezujući beton posebno povoljan.

Abrazija

Beton se općenito dobro nosi u prisutnosti abrazije uzrokovane vremenskim prilikama, čak i kada je suočen s brzom vodom ili ledom. Može izdržati čak i metal na gumama, pod uvjetom da se koristi ispravna čvrstoća betona.

Za ekstremno abrazivna okruženja, čvrstoća betona bi trebala prelaziti 12.000 funti po kvadratnom inču (psi). Za više o relativnoj čvrstoći betona i Quickretea, pročitajte “Je li Quikrete jak kao beton?

Završne misli

Quikrete je genijalan proizvod koji ima mnogo različitih namjena. Njegova priroda brzog postavljanja čini ga nezamjenjivim za mnoge projekte i korisnim alatom za kućne DIY entuzijaste koji žele raditi konkretne projekte bez troška angažiranja izvođača.

Ono što je kritično za Quikrete, kao i za sve betonske proizvode, jest da ga je potrebno pravilno skladištiti kako bi što duže izdržao na polici. Nakon što se pomiješa, Quikrete se mora odmah upotrijebiti kako se ne bi stvrdnuo prije završetka posla. Nakon toga, vaš Quikrete projekt trebao bi biti jak i otporan i sposoban izdržati test vremena.

Schreibe einen Kommentar