Σχέδιο κοτέτσι – Σημαντικά χαρακτηριστικά

1
Σχέδιο κοτέτσι – Σημαντικά χαρακτηριστικά

Όταν επιλέγετε ανάμεσα σε σχέδια κοτέτσι, λάβετε υπόψη αυτά τα σημαντικά βασικά

Υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια στέγασης κοτόπουλου διαθέσιμα σήμερα, επομένως η επιλογή ενός νέου μοντέλου κοτέτσι για κατασκευή ή αγορά μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, εξετάζοντας προσεκτικά καθένα από τα στοιχεία σχεδίασης που περιλαμβάνονται στο υπέροχο περίβλημα κοτόπουλου, είναι δυνατό να επιλέξετε ένα σχέδιο κοτέτσι που είναι τέλειο τόσο για εσάς όσο και για τα κοτόπουλα σας.

Τα σημαντικά στοιχεία στέγασης που πρέπει να αξιολογηθούν περιλαμβάνουν το μέγεθος, την αποθήκευση, τον αερισμό, την προστασία από τα αρπακτικά, την ανθρώπινη πρόσβαση, τον καθαρισμό, τα κουτιά αυγών και τις ράβδους κοψίματος. Εκτός από τον ίδιο τον σχεδιασμό του κοτέτσι, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες διατήρησης κοτόπουλου όπως η τοποθεσία του κοτέτσι και η πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού κοτέτσι που πρέπει να ληφθούν υπόψη

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ

Το καλύτερο μέγεθος κοτέτσι για τα κοτόπουλα σας εξαρτάται από το πόσα πουλιά σκοπεύετε να κρατήσετε, ποιες ράτσες θα φιλοξενήσετε και αν έχουν εξωτερική πρόσβαση.

Συνιστάται γενικά κάθε πουλί να έχει δύο έως τέσσερα τετραγωνικά πόδια χώρο μέσα στο κοτέτσι, εάν υπάρχει πρόσβαση σε μια εξωτερική διαδρομή. Οι ράτσες bantam χρειάζονται τουλάχιστον δύο τετραγωνικά πόδια χώρο, οι βαριές ράτσες χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα και τα κοτόπουλα μεταξύ αυτών των μεγεθών χρειάζονται τουλάχιστον τρία (δείτε αυτό ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ για το μέγεθος της ράτσας κοτόπουλου). Εάν δεν υπάρχει εξωτερική πρόσβαση, τότε οι απαιτήσεις μεγέθους αυξάνονται σε πέντε έως δέκα τετραγωνικά πόδια χώρου ανά πουλί (με πέντε να ισχύουν για μικρότερες ράτσες και δέκα σε μεγαλύτερες φυλές αντίστοιχα). [1]

Αν και τα ελάχιστα μεγέθη που προσδιορίζονται παραπάνω είναι συνήθως επαρκή, είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε ένα πιο ευρύχωρο κοτέτσι, αν είναι δυνατόν. Φαίνεται πάντα ότι υπάρχουν περισσότερα κοτόπουλα που φτάνουν. Επιπλέον, η ύπαρξη μεγαλύτερου κοτέτσι σημαίνει λιγότερο συχνό καθάρισμα και λιγότερα προβλήματα με πράγματα όπως ο εξαερισμός και η αφαίρεση υγρασίας.

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Ένα κοτέτσι που βρίσκεται κοντά στο σπίτι είναι προτιμότερο, ειδικά αν πρόκειται να μαζεύετε αυγά καθημερινά. Ωστόσο, ελέγξτε τις τοπικές διατάξεις, επειδή ορισμένες απαιτούν μια ελάχιστη απόσταση μεταξύ στέγασης ζώων και κατοικήσιμων κατασκευών.

Είναι επίσης βολικό να έχετε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο κοτέτσι. Τα κοτόπουλα πίνουν πολύ νερό και όταν το παρασύρουν σε μεγάλες αποστάσεις γερνάει γρήγορα. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια ωραία επιλογή, καθώς μπορεί να τροφοδοτήσει πράγματα όπως θερμαινόμενα ποτίστρα, αυτόματο άνοιγμα πόρτας και χειμερινά „φώτα“ για καλύτερη παραγωγή αυγών.

Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το περίβλημα κοτόπουλου όπου υπάρχει χώρος για εξωτερικό τρέξιμο. Για το μέγεθος του τρεξίματος, δώστε τουλάχιστον δέκα τετραγωνικά πόδια ανά κοτόπουλο, αλλά περισσότερο είναι πάντα καλύτερο.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να κάνετε το κοτέτσι μια ξεχωριστή δομή. Κάναμε το λάθος να κρατήσουμε κοτόπουλα σε στάβλο αχυρώνα και έκαναν ολόκληρο τον αχυρώνα απίστευτα σκονισμένο (συν το ότι βάζουν τα περιττώματά τους παντού). Γρήγορα μάθαμε ότι είναι καλύτερο να φιλοξενούμε τα κοτόπουλα χωριστά (προσέξτε ποτέ ότι κάθε φάρμα έχει ξεχωριστό κοτέτσι;).

Η τοποθεσία θα πρέπει επίσης να εκμεταλλεύεται το διαθέσιμο φως, το αεράκι και τη σκιά για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των θερμοκρασιών. Σκεφτείτε τον ήλιο και πόσο θέλετε ή δεν θέλετε ο ήλιος να ζεστάνει το κοτέτσι σας. Σε περιοχές με ζεστό καιρό, αυτό συνήθως σημαίνει τοποθέτηση του περιβλήματος κοτόπουλου σε σκιερό μέρος. Το να βλέπεις το κοτέτσι νότια με προστασία από βόρειους ανέμους είναι συχνά ιδανικό σε περιοχές με κρύο καιρό. Τέλος, είναι καλή ιδέα να εντοπίσετε τη δομή σε αντίθετη κατεύθυνση από τυχόν επικρατούντες ανέμους που περνούν από το σπίτι για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν μυρωδιές.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Για να καθαρίσετε, να ποτίσετε, να ταΐσετε και να φροντίσετε τα κοτόπουλα σας, είναι γενικά απαραίτητο να μπείτε μέσα στο κοτέτσι. Είναι απαραίτητο να έχετε εύκολη πρόσβαση και χώρο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μια πόρτα σε μέγεθος ανθρώπου και ένα δωμάτιο για να σηκωθεί μέσα στο κοτέτσι είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συμπεριληφθούν. Για μικρότερα κοτέτσια, είναι καλή ιδέα να ενσωματώσετε μια αρθρωτή οροφή που μπορεί να ανυψωθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση στο εσωτερικό για καθαρισμό και φροντίδα κοτόπουλου.

Πολλά σχέδια σχεδίασης κοτέτσι δεν περιλαμβάνουν χώρο αποθήκευσης. Ωστόσο, η ύπαρξη ξεχωριστού χώρου αποθήκευσης εντός της δομής μπορεί να είναι μια έξυπνη προσθήκη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν έχετε άλλους αχυρώνες ή βοηθητικά κτίρια. Προμήθειες όπως μπάλες με τσιπ πεύκου, σακούλες για τροφή κοτόπουλου, κέλυφος στρειδιών, τρίμμα, προμήθειες καθαρισμού και φαρμακευτικά είδη είναι όλα τα πράγματα που πρέπει να αποθηκευτούν κάπου. Η ύπαρξη αποθηκευτικού χώρου για αυτά μέσα στο κοτέτσι καθιστά βολική την φύλαξη κοτόπουλου.

Τοποθέτηση κλινοσκεπασμάτων στο κοτέτσι

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Το περίβλημα του κοτόπουλου πρέπει να αερίζεται καλά όλο το χρόνο για να αφαιρεθούν οι μεγάλες ποσότητες υγρασίας, αμμωνίας, σκόνης και θερμότητας που παράγουν τα κοτόπουλα. Ο καλός αερισμός προμηθεύει επίσης τα κοτόπουλα με τον πλούσιο σε οξυγόνο αέρα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς.

Η ποσότητα και η θέση των αεραγωγών που απαιτούνται αλλάζουν καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλές επιλογές εξαερισμού που μπορούν να κλείσουν ή να ανοίξουν όπως απαιτείται. Είναι επίσης απαραίτητο να υπάρχουν περισσότεροι αεραγωγοί όταν το κοτέτσι είναι γεμάτο με περισσότερα πουλιά. Εξετάστε προσεκτικά τις απαιτήσεις εξαερισμού του κοτέτσι και σχεδιάστε περισσότερα, όχι λιγότερα. Ο κακός αερισμός μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, κρυοπαγήματα, τύφλωση, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Σε περιοχές όπου ο ζεστός καιρός δεν αποτελεί πρόβλημα, συνιστάται γενικά ένα τετραγωνικό πόδι ανοίγματος εξαερισμού ανά δέκα τετραγωνικά πόδια χώρου δαπέδου.[2] Σε περιοχές με ζεστό καιρό, συνιστάται συχνά να κατασκευάζονται ολόκληρες οι πλευρές του κοτέτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν για να διατηρείται επαρκής αερισμός. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη το κλίμα σας όταν σχεδιάζετε εξαερισμό σε κοτέτσι.

Τυχόν ανοίγματα εξαερισμού που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού θα πρέπει να είναι ψηλά (πάνω από τα ρουστίκ) και να προστατεύονται από τη βροχή και το χιόνι με προεξοχές οροφής. Δεν θέλετε ένα κρύο ρεύμα να κυλάει στα κοτόπουλα των κοτόπουλων τη νύχτα. Οι αεραγωγοί για θερμότερο καιρό μπορεί να είναι χαμηλότερα στο κοτέτσι, ώστε να παρέχουν ένα δροσερό αεράκι. Βλέπω „Αερίστε το κοτέτσι σαςΓια περισσότερα σχετικά με το γιατί και πώς να αερίζετε τα κοτέτσια.

Πρώτο 2014 Snow Chicken Coop μέσω Better Hens and Gardens

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΠΕΥΤΙΚΩΝ

Υπάρχουν πολλά αρπακτικά που θεωρούν τα κοτόπουλα εξαιρετικό γεύμα και θα κάνουν τα πάντα για να τα φτάσουν. Επομένως, ένα σχέδιο κοτέτσι που προστατεύει από τα αρπακτικά είναι απολύτως απαραίτητο. Είναι εκπληκτικό πόσο μικρή τρύπα μπορεί να χωρέσει μια νυφίτσα ή πόσο δυνατά και επιδέξια είναι τα ρακούν. Εάν αυτά τα κοινά αρπακτικά μπουν μέσα σε ένα κοτέτσι, μπορούν γρήγορα να αποδεκατίσουν ένα κοπάδι. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα κοτέτσι από τα οποία μπορεί να περάσει οτιδήποτε τη νύχτα και όλα τα παράθυρα ή οι αεραγωγοί θα πρέπει να καλύπτονται με ύφασμα υλικού ½” (ακόμη και όταν είναι ανοιχτά). Η μικρή πόρτα που χρησιμοποιούν τα κοτόπουλα για την είσοδο και την έξοδο από το κοτέτσι θα πρέπει επίσης να κλείνει καλά τη νύχτα.

Επιπλέον, σκεφτείτε ένα υπερυψωμένο σχέδιο, ώστε να μπορείτε να εξαλείψετε τις ανεπιθύμητες καταχωρήσεις από κάτω. Ένα υπερυψωμένο κοτέτσι θα εμποδίσει τα αρπακτικά να σκάψουν και να τρυπώσουν στη δομή και θα παρέχει στα κοτόπουλα σας καταφύγιο από τον ήλιο το καλοκαίρι και το χιόνι το χειμώνα.

ΥΛΙΚΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Οι συνήθεις επιλογές σε υλικά δαπέδων είναι η βρωμιά, το σκυρόδεμα ή το ξύλο. Τα χωμάτινα δάπεδα είναι πολύ οικονομικά, αλλά καθαρίζονται δύσκολα και είναι δύσκολο να κρατήσετε έξω τα αρπακτικά ή τα τρωκτικά. Αντίθετα, τα δάπεδα από σκυρόδεμα καθαρίζονται πιο εύκολα και αποτρέπουν την ανεπιθύμητη πρόσβαση, αλλά είναι και η πιο ακριβή επιλογή.

Τα ξύλινα δάπεδα είναι φθηνά και είναι μια καλή προσέγγιση εάν το κοτέτσι είναι ανυψωμένο τουλάχιστον ένα πόδι για να αποφευχθεί η σήψη και να μην υπάρχουν τρωκτικά ή αρπακτικά. Ωστόσο, τα ξύλινα πατώματα είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν επειδή τα περιττώματα συσσωρεύονται ανάμεσα στις σανίδες. Επικάλυψη ξύλινων δαπέδων με λινέλαιο ή επίστρωση του ξύλου με προστατευτικό φινίρισμα (βλ.Προστασία βαφής κοτέτσι„) είναι δύο επιλογές που χρησιμοποιούνται συνήθως για να διευκολύνουν τον καθαρισμό του ξύλινου δαπέδου.

Coop Backwall After Urethane

ΚΟΥΡΕΣ

Τη νύχτα, στα κοτόπουλα αρέσει ενστικτωδώς να κουρνιάζουν σε κάτι από το έδαφος για προστασία από τα αρπακτικά. Προτιμούν να κουρνιάζουν σε κάτι επίπεδο και τα φαρδιά κοτόπουλα είναι ευεργετικά το χειμώνα γιατί επιτρέπουν στα κοτόπουλα να κρατούν τα πόδια τους κάτω από τα φτερά τους όλη τη νύχτα για να παραμείνουν ζεστά. Οι σανίδες 2″ x 4″ τοποθετημένες έτσι ώστε το πλάτος των 4″ να είναι αυτό που κάθονται στα πόδια τους είναι ιδανικές επειδή οι σανίδες είναι αρκετά φαρδιές ώστε τα δάχτυλα των ποδιών των κοτόπουλων να μην κρέμονται στις άκρες. Οι πλαστικές ή μεταλλικές σωληνώσεις δεν είναι κατάλληλες για κοκοταριές επειδή είναι πολύ γλιστερό για να πιάσουν τα κοτόπουλα.

Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 8″ χώρος για κοτέτσι στο κοτέτσι για κάθε πουλί τυπικού μεγέθους και τουλάχιστον 10″ για βαριές ράτσες.[3] Οι ποτίστρες, οι ταΐστρες και τα κουτιά φωλιών δεν πρέπει να βρίσκονται κάτω από τα κοτέτσια, επειδή τα κοτόπουλα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τους τη νύχτα ενώ κοιμούνται. Ωστόσο, τα κοτέτσια πρέπει να τοποθετούνται ψηλότερα στο κοτέτσι από τα κουτιά της φωλιάς, ώστε τα κοτόπουλα να μην μπουν στον πειρασμό να κοιμηθούν σε αυτά (αυτό συνήθως οδηγεί σε βρώμικα αυγά). Τα κοτέτσια μπορούν να βρίσκονται σε ύψη από περίπου ένα πόδι από το πάτωμα του κοτέτσι έως μερικά πόδια από την οροφή, αλλά θα πρέπει να είναι κλιμακωτά σε ύψος έτσι ώστε τα κοτόπουλα να μπορούν εύκολα να πηδήξουν από τα χαμηλότερα προς τα ψηλότερα κοτέτσια.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Μια άλλη σκέψη είναι πόσο εύκολο θα είναι ο σχεδιασμός να καθαριστεί και αν υπάρχει κάποιο κατάλυμα για καθάρισμα κάτω από την περιοχή κοψίματος. Η πλειοψηφία των περιττωμάτων συσσωρεύεται εκεί, ιδιαίτερα εάν τα κοτόπουλα έχουν πρόσβαση σε βοσκότοπους. Αφαιρούμενοι δίσκοι ή σανίδες πτώσης (από ανθεκτικό σύρμα που επιτρέπουν στα σταγονίδια να πέφτουν στο έδαφος) είναι δύο χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται μερικές φορές για να διευκολύνουν τον καθαρισμό.

Πολλοί κοτόπουλα χρησιμοποιούν τη «μέθοδο βαθιάς στρωμνής» και αφήνουν τα στρώματα να συσσωρεύονται για αρκετούς μήνες και στη συνέχεια καθαρίζουν ολόκληρο το κοτέτσι σε τακτά χρονικά διαστήματα (βλ. «Η μέθοδος Deep Litter„). Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την προσέγγιση, είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε εξοπλισμό για την εύκολη αφαίρεση και αντικατάσταση όλων των απορριμμάτων.

ΚΟΥΤΙΑ ΦΩΛΙΑΣ

Τα κοτόπουλα προτιμούν να γεννούν τα αυγά τους σε σκοτεινή, προστατευμένη τοποθεσία, επομένως τα κατάλληλα μεγέθη φωλιάς πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κοτόπουλο που έχει σχεδιαστεί για ωοπαραγωγά πουλιά. Συνιστώνται γενικά τετράγωνα τετράγωνα 12″ για πτηνά κανονικού μεγέθους ή τετράγωνα 14″ για βαριές ράτσες. Σε αντίθεση με τα κοτέτσια και τα τρεξίματα, δεν πρέπει να είναι πολύ ευρύχωρα ή πολλά πουλιά θα προσπαθήσουν να συνωστιστούν στο ίδιο κουτί και να προκαλέσουν σπασμένα αυγά. Ένα κουτί φωλιάς για κάθε τέσσερις κότες στο κοτέτσι είναι συνήθως αρκετό.[4]

Ένα μπροστινό χείλος περίπου δύο ίντσες ψηλά στα κουτιά φωλιάς θα συγκρατήσει το υλικό κλινοστρωμνής και μια κεκλιμένη οροφή θα εμποδίσει τα πουλιά να κουρνιάσουν πάνω τους. Ορισμένα σχέδια κοτέτσι ενσωματώνουν κουτιά φωλιάς στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από έξω από το κοτέτσι σηκώνοντας ένα αρθρωτό καπάκι. Αυτά τα σχέδια κάνουν τη συλλογή αυγών και τη διατήρηση των κουτιών της φωλιάς καθαρά αρκετά βολικά.

ΣΥΝΔΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ

Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την κατασκευή ή την αγορά στέγης για τα κοτόπουλα σας και είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε υπόψη τις επιλογές που περιγράφονται παραπάνω. Αξιολογώντας προσεκτικά τα σχέδια και τους στόχους διατήρησης κοτόπουλου σε σχέση με αυτές τις επιλογές, είναι δυνατό να επιλέξετε ένα σχέδιο κοτέτσι που θα σας κάνει χαρούμενους και θα κρατήσει τα πουλιά σας υγιή για πολλά χρόνια.

Ο προγραμματισμός μερικών βασικών χαρακτηριστικών όπως αυτές μπορεί να εξοικονομήσει πολλή δουλειά και προσπάθεια. Η διατήρηση του κοτόπουλου πρέπει να είναι διασκεδαστική και εύκολη, ποια χαρακτηριστικά έχετε βρει που είναι κρίσιμα;

[1] Εγχειρίδιο The Chicken Health Handbook, από την Gail Damerow (Storey Publishing, 1994)

[2]3, 4Story’s Guide to Raising κοτόπουλα, από την Gail Damerow (Storey Publishing, 1995)

Schreibe einen Kommentar