Πότε και γιατί λιώνουν τα κοτόπουλα;

2
Πότε και γιατί λιώνουν τα κοτόπουλα;

Πότε και γιατί λιώνουν τα κοτόπουλα;  Ένα κοτόπουλο αρχίζει να λιώνει τα φτερά της.

Έτσι, παρατηρείτε ότι το κοπάδι κοτόπουλου σας φαίνεται λίγο τραχύ και χωρίς πούπουλα. Αλλά μην ανησυχείτε, πιθανότατα σημαίνει απλώς ότι λιώνουν. Το λιώσιμο είναι μια φυσική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τα κοτόπουλα που χάνουν φτερά για να αναπτύξουν νέα υγιή φτερά. Μερικές φορές φαίνεται σαν να έχει συμβεί μια σφαγή στην αυλή σας όταν τα κοτόπουλα σας έχουν ξεφύγει εντελώς. Άλλες φορές, συμβαίνει σταδιακά.

Το να βλέπετε τα κοτόπουλα σας να λιώνουν μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό, ειδικά αν δεν το έχετε ξαναζήσει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να περιμένετε όταν τα κοτόπουλα σας λιώνουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει μια πιο άνετη διαδικασία για αυτά.

Εάν το κοπάδι σας φαίνεται ή είναι άρρωστο εκτός από την απώλεια φτερών, θα πρέπει να το εξετάσετε για άλλες πιθανές ασθένειες του κοτόπουλου.
Γιατί και πότε λιώνουν τα κοτόπουλα

Η διαδικασία τήξης κοτόπουλου

Το Motting είναι η διαδικασία της απώλειας φτερών των κοτόπουλων για να αναπτυχθούν νέα φτερά. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο από τα τέλη του καλοκαιριού έως όλο το φθινόπωρο. Το molting κοτόπουλου εμφανίζεται από τα πάνω προς τα κάτω φτερά. Τα πουλιά θα χάσουν τα φτερά τους στο κεφάλι και το λαιμό τους, ακολουθούμενα από την πλάτη, το στήθος, τους μηρούς και τα φτερά της ουράς. Μερικές φορές χάνουν όλα τα φτερά τους ταυτόχρονα, άλλες φορές είναι σταδιακά.

Συχνά, τα κοτόπουλα που δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους θα χάσουν όλα τα φτερά τους αμέσως, πολύ γρήγορα. Μπορείτε να μάθετε πώς να τα υποστηρίξετε αργότερα σε αυτήν την ανάρτηση.

Τα νέα φτερά καρφίτσας θα αναπτυχθούν ξανά με την ίδια σειρά που έπεσαν. Αυτά τα νέα φτερά αναπτύσσονται μέσα από έναν άξονα φτερού γεμάτο φλέβα που έχει μια κηρώδη επίστρωση. Αυτή η κηρώδης επίστρωση θα πέσει τελικά και θα αναδυθούν τα ανταλλακτικά φτερά.

Το λιώσιμο απαιτεί πολλή ενέργεια, επομένως μπορεί να παρατηρήσετε μείωση στην παραγωγή αυγών του κοτόπουλου σας. Αυτό θα επανέλθει σύντομα, οπότε μην ανησυχείτε! Η διάθεση του κοτόπουλου σας μπορεί να είναι λίγο άτονη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης, επειδή το ξεφλούδισμα μπορεί να είναι άβολο ή επώδυνο γι ‚αυτά, επομένως δεν θα αισθάνονται καλύτερα.

Soft Molt Vs. Πολύ δύσκολο

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη molt – ένα soft molt και ένα hard molt.

Σε ένα μαλακό molt, τα ενήλικα κοτόπουλα χάνουν τα φτερά τους αργά. Μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο για σας να πείτε ότι ξεφλουδίζουν. Ένα μαλακό μαλλί τείνει να είναι ευκολότερο για τα πουλιά, αλλά διαρκεί λίγο περισσότερο

Το σκληρό τήγμα είναι μια σκληρή διαδικασία τήξης κατά την οποία τα κοτόπουλα χάνουν τα φτερά τους ταυτόχρονα και μπορεί να φαίνονται γυμνά και τραχιά. Αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα από ένα μαλακό molt, και είναι πιο αγχωτικό για τα πουλιά.

Γιατί λιώνουν τα κοτόπουλα;

Μετά από λίγο, τα φτερά του κοτόπουλου αρχίζουν να φθείρονται, να λερώνονται και να σπάνε. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα πουλιά να παραμείνουν ζεστά τους χειμερινούς μήνες και να προστατευθούν από τον άνεμο, τη βροχή, τα παράσιτα και τις μολύνσεις.

Όταν παρατηρείτε ότι τα κοτόπουλα σας χάνουν φτερά στην αρχή της διαδικασίας τήξης, απλώς ξεφορτώνονται αυτά τα παλιά φτερά για να αναπτύξουν νέα, πιο δυνατά, υγιή φτερά.

Χάνουν φτερά κοτόπουλου

Πότε λιώνουν τα κοτόπουλα;

Υπάρχουν διάφορα διαφορετικά στάδια molting όταν πρόκειται για κοτόπουλα.

Οι νεοσσοί περνούν από μερικές συνεδρίες τήξης πριν από την ενηλικίωση:

  • Η πρώτη νεανική εξάτμιση εμφανίζεται περίπου σε 6-8 ημέρες. Σε αυτή την πρώτη πτύχωση, οι νεοσσοί θα χάσουν το χνουδωτό κάλυμμά τους και θα το αντικαταστήσουν με τα πρώτα τους πραγματικά φτερά.
  • Τα αρσενικά θα περάσουν από μια δεύτερη νεανική εξάπλωση γύρω στις 8-12 εβδομάδες. Εδώ μεγαλώνουν στα διακοσμητικά φτερά τους.

Τα ενήλικα πτηνά συνήθως λιώνουν δύο φορές το χρόνο. Η πρώτη εξάτμιση σε ενήλικα εμφανίζεται συνήθως περίπου στην ηλικία των 18 μηνών.

Η ποσότητα του ηλιακού φωτός σε μια μέρα είναι το σήμα για τα κοτόπουλα να αρχίσουν να αντικαθιστούν τα παλιά τους φτερά με νέα φτερά για τη νέα σεζόν. Η κύρια τήξη εμφανίζεται με την έναρξη μικρότερων ημερών μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου. Μια δεύτερη πιο μαλακή ετήσια τήξη συμβαίνει την άνοιξη καθώς οι μέρες μεγαλώνουν.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι γενναίες κότες σας θα λιώσουν μετά τη φροντίδα των νεοσσών τους.

Πόσο διαρκεί το Molting;

Η τήξη μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 4 έως 12 εβδομάδες, αλλά διαφέρει από πουλί σε πουλί. Τα νεότερα πουλιά τείνουν να περνούν αυτή τη διαδικασία πιο γρήγορα. Κάποια κοτόπουλα θα χρειαστούν εβδομάδες για να χάσουν τα φτερά τους και μερικά θα τα χάσουν μέσα σε μια νύχτα (Βλ. Soft Molt εναντίον Hard Molt).

Πώς να βοηθήσετε όταν τα κοτόπουλα λιώνουν

Όταν τα κοτόπουλα αρχίζουν να χάνουν φτερά, είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και μολύνσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι μειωμένο. Είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή στα πουλιά σας κατά τη διαδικασία τήξης και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του κοπαδιού σας.

Αποφύγετε το χειρισμό όσο το δυνατόν περισσότερο

Προσπαθήστε να μην χειρίζεστε τα κοτόπουλα σας κατά τη διαδικασία τήξης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νέα τους φτερά καρφίτσας είναι πολύ ευαίσθητα και ο χειρισμός μπορεί να είναι άβολος (ή ακόμα και επώδυνος) για τα πουλιά σας.

Μειώστε το άγχος όπου μπορείτε

Κρατήστε τα επίπεδα άγχους όσο το δυνατόν χαμηλότερα όταν τα κοτόπουλα σας λιώνουν.

  • Μην εισάγετε νέα μέλη κοπαδιού κατά τη διαδικασία τήξης.
  • Διατηρείτε το κοτέτσι και τα κουτιά φωλιάς καθαρά για να αποφύγετε μόλυνση και βρώμικα φτερά.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης και ασβεστίου

Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και ασβεστίου για τα κοτόπουλα που λιώνουν είναι πολύ σημαντική, γιατί τα φτερά είναι φτιαγμένα από 80-85% πρωτεΐνη!

Τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου στα κοτόπουλα:

  • Αγοράστε ζωοτροφές κοτόπουλου του εμπορίου με 20-22% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
  • Αυξήστε τα συστατικά γεμάτα πρωτεΐνη και ασβέστιο (όπως ηλιόσποροι μαύρου ελαίου) στη σπιτική τροφή κοτόπουλου.
  • Φτιάξτε υψηλή πρωτεΐνη λιχουδιές για να δώσετε στα σκληρά εργαζόμενα πουλιά σας λίγη επιπλέον πρωτεΐνη.
γιατί το κοτόπουλο μου χάνει τα φτερά

Άλλες αιτίες για τα κοτόπουλα που χάνουν φτερά

Υπάρχουν μερικές άλλες πιθανές αιτίες απώλειας φτερών κοτόπουλου. Εάν τα κοτόπουλα σας παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι δεν ξεφλουδίζουν, ελέγξτε το κοπάδι σας για να εντοπίσετε τον λόγο για το γυμνό δέρμα στα πουλιά σας.

1. Κατάχρηση κόκορα

Εάν έχετε πάρα πολλά κοκόρια για τον αριθμό των ενήλικων κότες που έχετε, θα τοποθετούν τις ίδιες κότες συνεχώς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια φτερών μεταξύ άλλων προβλημάτων. Ο ιδανικός αριθμός κότες/κόκορα είναι 6-8.

2. Ψείρες ή ακάρεα

Εάν τα κοτόπουλα σας έχουν παράσιτα όπως ψείρες ή ακάρεα, θα προπονούνται συνεχώς για να αφαιρέσουν τα ζωύφια. Θα τραβήξουν τα φτερά όταν προφυλαχτούν και αυτό μπορεί να προκαλέσει φαλακρά σημεία.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ακάρεα με αιθέρια έλαια

3. Μαζεύοντας και Ράμφισμα

Μερικές φορές τα κοτόπουλα καθορίζουν τη σειρά ραμφίσματος τους, το μαντέψατε, ραμφίζοντας το ένα το άλλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την έξοδο φτερών και την ανάπτυξη πληγών στο γυμνό δέρμα του κοτόπουλου.

Τα πουλιά μπορούν επίσης να μαζέψουν τα δικά τους φτερά εάν τα φτερά είναι βρώμικα ή δεν τους βολεύουν.

4. Broody Hen

Κάθε φορά που μια κότα γεννάει (προσπαθεί να εκκολάψει αυγά), συχνά χάνει τα φτερά της. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι κάθεται σε μια φωλιά όλη μέρα και τρίβει τα φτερά της. Αλλά είναι επίσης επειδή της λείπει η διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Εάν έχετε κοτόπουλα που ξεφλουδίζουν, μην ανησυχείτε! Σύντομα θα επιστρέψουν στην κανονική τους εμφάνιση και διάθεση… και θα έχουν λαμπερά, νέα, υγιή φτερά!

Άλλες αναρτήσεις που μπορείτε να απολαύσετε:

Schreibe einen Kommentar