Απαλλαγείτε από τα ζιζάνια μια για πάντα

0

Όποιος έχει κηπουρέψει έχει αντιμετωπίσει την απογοήτευση των ζιζανίων. Φαίνεται ότι ό,τι και να κάνετε, συνεχίζουν να αυξάνονται. Και η απογοήτευση μεγαλώνει εξαιτίας των μεθόδων που πρέπει να χρησιμοποιείτε χρόνο με το χρόνο για να απαλλαγείτε από αυτές.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση ζιζανίων στον κήπο και το γκαζόν σας συνολικά. Έτσι, είναι δυνατό να αποφευχθεί η σπασμωδική εργασία που απαιτείται για να απαλλαγούμε από αυτά. Το κλειδί είναι να κάνετε τα πράγματα πολύ δύσκολα για τα ζιζάνια υπερθερμαίνοντάς τα και πνίγοντάς τα καθώς δίνετε στα φυτά σας τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζονται.

Σκοτώστε τα υπάρχοντα ζιζάνια

Τοποθετήστε επαναχρησιμοποιήσιμο διαφανές πλαστικό πάνω από τον κήπο σας πριν φυτέψετε για να σκοτώσετε τα υπάρχοντα ζιζάνια. Αυτό θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου που παράγει τόση θερμότητα που σκοτώνει τα φυτρωμένα ζιζάνια καθώς και τους σπόρους των ζιζανίων. Αυτή η διαδικασία θα ζεστάνει επίσης το έδαφος κατά την προετοιμασία για σπόρους ή σπορόφυτα φυτών που θέλετε μόλις αφαιρεθεί το πλαστικό.

(Ευγενική προσφορά: Sodaro, k στο flickr.com)

Υπάρχει μια προειδοποίηση που πρέπει να θυμάστε. Η χρήση διαφανούς πλαστικού με αυτόν τον τρόπο σε ψυχρότερα κλίματα ή κατά τη διάρκεια της ψυχρής, υγρής άνοιξης και όταν η ένταση του ήλιου λείπει, μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των ζιζανίων.

Έλεγχος ζιζανίων

Ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι τα ζιζάνια υπάρχουν σε κάθε εκατοστό του κήπου σας. Ωστόσο, τα ζιζάνια που φυτρώνουν μέσα ακουμπούν στην κορυφή περίπου της ίντσας του εδάφους όπου μπορούν να πάρουν το φως του ήλιου.

Όταν σκάβετε γύρω από το χώμα είτε, σε μια προσπάθεια να απαλλάξετε τον κήπο σας από τα ζιζάνια είτε για να διατηρήσετε τα φυτά, φέρνετε κρυμμένους σπόρους ζιζανίων στην επιφάνεια. Για να αποφευχθεί αυτό, γυρίστε το χώμα μόνο όταν πρέπει και στη συνέχεια καλύψτε αμέσως την περιοχή με σάπια φύλλα.

(Ευγενική προσφορά: Lori Parsons στο flickr.com)

Όταν ξεφορτώνεστε τα ζιζάνια από το γκαζόν σας, χρησιμοποιήστε πολύ κοφτερά μαχαίρια ή στενές λεπίδες για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του χώματος που διαταράσσεται. Φροντίστε να κόψετε τις ρίζες των ζιζανίων και να αφαιρέσετε τυχόν κεφάλια λουλουδιών ζιζανίων τη στιγμή που θα τα παρατηρήσετε. Αυτό εμποδίζει τα κεφάλια να πάνε στο σπόρο. Να είστε επίμονοι. Οι σπόροι των ζιζανίων μπορούν να μείνουν αδρανείς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην νομίζετε, λοιπόν, ότι τα έχετε ξεφορτωθεί μετά από μία μόνο σεζόν σπασμωδικής δουλειάς. Μείνετε σε αυτό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Μάλτσα και Μαύρα Σκαθάρια

Χρησιμοποιήστε οργανικό σάπια φύλλα που περιλαμβάνει μαύρα σκαθάρια ή γρύλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα μικρά πλάσματα θα φάνε τους σπόρους των ζιζανίων και το σάπια φύλλα κρατά το έδαφος δροσερό και υγρό και εμποδίζει τα ζιζάνια να δέχονται το φως του ήλιου.

Υποθέστε ότι το σάπια φύλλα που χρησιμοποιείτε περιλαμβάνει σπόρους ζιζανίων, αναπληρώστε το σάπια φύλλα όπως χρειάζεται και απλώστε το, αλλά όχι πολύ παχύ. Είναι ιδανικό για το σάπια φύλλα να μην είναι πιο βαθιά από 50 mm. Εάν είναι πολύ παχύ, εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα φυτά.

Εάν η αυλή σας περιλαμβάνει φυτά σε γλάστρες και πολλά υπερυψωμένα κρεβάτια που συντηρούν τα φυτά, καλύψτε τη γύρω περιοχή με φύλλα βιοδιασπώμενου υφάσματος, χαρτονιού ή εφημερίδας για να αποτρέψετε τη διέλευση του φωτός και στη συνέχεια τοποθετήστε σάπια φύλλα από πάνω.

Είναι σημαντικό να τηρείτε ένα χρονοδιάγραμμα βοτάνων. Το να έχετε ένα πρόγραμμα και να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια λίγο κάθε φορά θα διευκολύνει τη διατήρηση ενός πληθυσμού ζιζανίων παρά την καταπολέμηση του κατάφυτου άγριου χώρου.

Πολλοί έμπειροι κηπουροί προτείνουν επίσης να χρησιμοποιείτε σάπια φύλλα υφάσματος πριν ή κατά τη φύτευση. Το ύφασμα τοπίου βαρέως τύπου που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με είδη θερμοκηπίου θα είναι αρκετό.

Το ξετύλιγμα του με τρόπο που καθορίζει τους χώρους περιπάτου αποτρέπει τα ζιζάνια σε όλα εκτός από τα μικρότερα κομμάτια του εδάφους. Λειτουργεί επίσης ως μόνιμο φράγμα μεταξύ και γύρω από υπερυψωμένα κρεβάτια και γύρω από μούρα και οπωροφόρα δέντρα.

Χρησιμοποιήστε αποκόμματα γρασιδιού, χαρτόνι και εφημερίδα για να αποτρέψετε την επιστροφή των ζιζανίων. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος σάπια φύλλα πριν φυτρώσουν τα ζιζάνια. Απλώστε τα αποκόμματα ή βάλτε το χαρτόνι και την εφημερίδα σε μια μέρα που έχει πολύ λίγο ή καθόλου αέρα. Χρησιμοποιήστε βαριά, υγρά αποκόμματα και συσκευάστε τα καλά.

Χρησιμοποιήστε το Weed Killer

Ως έσχατη λύση, ψεκάστε τα ζιζάνια με ένα ισχυρό ζιζανιοκτόνο καθώς φυτρώνουν και όταν είναι ακόμη μικρά σπορόφυτα.

(Ευγενική προσφορά: Robert Hruzek στο flickr.com)

Τα ζιζάνια που εγκαθίστανται θα πρέπει να ψεκαστούν δύο με τρεις φορές και ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να απαλλαγούμε. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε χειροκίνητα τα ζιζάνια. Γι‘ αυτό είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε τα ζιζάνια όσο είναι ακόμα σπορόφυτα.

Εάν πρέπει να βγάλετε τα ζιζάνια, κάντε το μετά από δυνατή βροχή. Προσπαθώντας να τα βγάλετε σε ξηρές συνθήκες έχει ως αποτέλεσμα να κόψετε ή να τραβήξετε τα ζιζάνια κάτω ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Τελικά, ό,τι έχει απομείνει θα μεγαλώσει ξανά. Το κλειδί είναι να αφαιρέσετε ολόκληρο το ζιζάνιο μέχρι τις ρίζες.

Διάστημα μεταξύ φυτών

Τοποθετήστε τα φυτά κοντά το ένα στο άλλο όταν φυτεύετε ή χρησιμοποιήστε γλάστρες το ένα κοντά στο άλλο. Ο περιορισμός του χώρου μεταξύ των φυτών μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των ζιζανίων έως και 25 τοις εκατό. Τα φυτά εδαφοκάλυψης είναι ιδανικά για τον περιορισμό του χώρου για τα ζιζάνια, ειδικά αν έχετε πολλή γη να καλύψετε.

Νερό με διάκριση

Ποτίστε τα φυτά που θέλετε να επιβιώσετε, αλλά μην ποτίζετε τα ζιζάνια. Εάν η περιοχή σας αντιμετωπίζει ξηρασία, προσέξτε να ποτίζετε μόνο γύρω από τη βάση των φυτών που θέλετε να επιβιώσετε. Στις περισσότερες περιοχές, η στέρηση νερού από τα ζιζάνια μειώνει αποτελεσματικά τα ποσοστά βλάστησης έως και 60 τοις εκατό.

Ποιότητα εδάφους

Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ποιότητα του εδάφους. Τα ζιζάνια ευδοκιμούν σε φτωχό έδαφος. Μια ελάχιστη ποσότητα πετρωμάτων, η σωστή ποσότητα άμμου και αργίλου, άφθονο οργανικό υλικό και καλή αποστράγγιση θα εξασφαλίσουν ότι το έδαφος παραμένει υγιές και θα απαλλαγείτε από τα ζιζάνια.

(Πηγές: pyracantha.co.uk και offthegridnews)

Schreibe einen Kommentar